PvdaAlkmaar

donderdag, 11 23rd

Last updatedo, 16 nov 2017 10amNieuws

Maak van discriminatie op de arbeidsmarkt een topprioriteit in nieuw diversiteitsbeleid.

Streep door discriminatieOnlangs publiceerde het Tijdschrift voor criminologie resultaten van een veldexperiment waaruit blijkt dat je meer kans op werk maakt met een strafblad, dan wanneer je een naam hebt met een niet-Westerse achtergrond. Naar aanleiding van dit onderzoek vraagt de PvdA Alkmaar het college om van discriminatie op de arbeidsmarkt een topprioriteit te maken in de nieuwe ‘diversiteitsagenda’ die de wethouder diversiteit na de zomer presenteert. Eerder diende de PvdA al een initiatiefvoorstel diversiteitsbeleid in dat door een meerderheid in de gemeenteraad verworpen werd, maar tegelijkertijd is het voor een deel overgenomen door het College. Ook een motie om als gemeente een proef te starten met anoniem solliciteren werd verworpen. Het huidige onderzoek laat volgens de PvdA echter onomstotelijk zien dat vooroordelen en discriminatie op de arbeidsmarkt grote uitdagingen zijn.

De onderzoekers verstuurden 520 fictieve (online) sollicitaties op laaggeschoolde vacatures in de bouw, techniek en logistiek. De fictieve kandidaat was telkens een jongeman van 20 jaar, met dezelfde kwalificaties. De verschillen lagen in het wel of niet hebben van een strafblad en het hebben van een Arabisch klinkende naam zonder strafblad. Het bleek dat de kandidaat zonder strafblad en met een typisch Hollands klinkende naam in 34% van de sollicitaties een positieve reactie kreeg. Dezelfde kandidaat met strafblad kreeg in 28% van de sollicitaties een positieve reactie. De kandidaat zonder strafblad maar met een Arabisch klinkende naam kreeg op slechts 9% van de sollicitaties een positieve reactie. Deze resultaten riepen veel vragen op.

De PvdA fractie vindt dat de resultaten van het veldexperiment niet genegeerd mogen worden. Raadslid Mohamed Nabih stelt in een toelichting op de raadsvragen: ‘Onder andere na dit onderzoek kunnen we concluderen dat Nederlanders met een niet-Nederlandse achternaam en achtergrond duidelijk veel minder kansen op de arbeidsmarkt hebben.’ De PvdA maakt zich ook zorgen over de effecten op de langere termijn en vraagt zich af of iemand met een minder kansrijke uitgangspositie überhaupt nog kans maakt op een baan als er wel een strafblad is of als de economische omstandigheden minder gunstig zijn. Aangezien dit een landelijk onderzoek is, weet de PvdA fractie niet wat de precieze omstandigheden binnen de gemeente Alkmaar zijn.

De fractie acht het echter onwaarschijnlijk dat dit binnen de regio Alkmaar in het geheel niet zou spelen. Daarom roept zij het college op om werk te maken van dit onderwerp en publiekelijk uit te dragen dat iedereen op een gelijkwaardige manier moet kunnen deelnemen aan het sociale en economische verkeer binnen onze samenleving. De PvdA vindt dit college te afwachtend als het om deze onderwerpen gaat. Tijdens de behandeling van de voorjaarsnota kreeg de fractie van het college de toezegging dat er na het zomerreces plannen voor een diversiteitsbeleid komen. Wat de PvdA betreft wordt discriminatie op de arbeidsmarkt daarin een topprioriteit.

Volg ons op Twitter

Eerstvolgend event


JavaScript draait niet of heeft een fout gerapporteerd.

Komende Eventsnov
23

23-11-2017, 19:00 - 20:30

nov
27

27-11-2017, 20:00 - 22:30

nov
28

28-11-2017, 19:30 - 22:30

nov
30

30-11-2017, 19:30 - 22:30

dec
4

04-12-2017, 20:00 - 22:30

Word lid!ballon

Word vandaag nog lid van de PvdA!

LEES MEER

Nieuwsbrief

Over PvdA AlkmaarDeze website is van de gemeenteraadsfractie van de PvdA in Alkmaar.·Alle artikelen op deze website mogen met bronvermelding worden overgenomen. Wij stellen het op prijs als je ons op de hoogte stelt van het gebruik van deze artikelen. De schrijvers van de artikelen op deze website zijn altijd bereid een toelichting te geven.

U bevindt zich hier: Home Nieuws Maak van discriminatie op de arbeidsmarkt een topprioriteit in nieuw diversiteitsbeleid.