PvdaAlkmaar

zaterdag, 10 21st

Last updatewo, 18 okt 2017 8amNieuws

Veiligheidscijfers vragen om verandering van beleid

toezichthoudersOp verzoek van de PvdA besprak de commissie bestuur & middelen afgelopen dinsdag de laatste veiligheidsmonitor. Bij zijn aantreden gaf het college aan dat veiligheid een 'topprioriteit' zou worden, met als doelstelling dat Alkmaar in 2018 een van de tien veiligste gemeenten van Nederland zou zijn. Dat blijkt inmiddels een onhaalbare doelstelling, zoals ook de verantwoordelijk wethouder moest constateren. Volgens ons komt dit mede doordat de aanpak fundamenteel verkeerd is. 

De afgelopen jaren is vooral ingezet op meer repressie. Meer toezichthouders, bewaking met honden in de parkeergarages, gebiedsverboden voor overlastgevers en een hardhandige aanpak van hangjongeren. Wat hier volgens ons bij ontbrak, was aandacht voor preventie en het oplossen van achterliggende problemen. Een alcoholverbod op de Paardenmarkt lost daar het probleem wel op, maar zorgt voor nieuwe overlast op het Bolwerk. Parkeerwachters met een hond kunnen dak-en thuislozen wel de parkeergarage uitjagen, maar zonder verruiming van de opvangmogelijkheden voor deze groep mensen lost dat het probleem niet op.

Daarnaast waren we zeer verrast over de cijfers die gepresenteerd werden over de horeca overlast. Volgens het college is het aantal overtredingen van horecaondernemers sinds de invoering van het nieuwe horecabeleid gedaald. Dit staat in schril contrast met de overduidelijk toegenomen overlast die bewoners van de binnenstad ervaren. De reden dat er minder overtredingen worden geconstateerd is volgens ons dat er minder regels opgelegd worden aan horecaondernemers: als er geen regel is, kan die ook niet overtreden worden. Dit zegt echter niets over de daadwerkelijke overlast. Wij vinden het onbegrijpelijk dat het college weigert de ervaringen van binnenstadsbewoners mee te nemen in de evaluatie van de horecaoverlast.

Het enige succesvolle element uit het veiligheidsbeleid van de afgelopen jaren is de afname van het aantal woninginbraken. Hieruit blijkt dat preventie loont. Dankzij de gezamenlijke inzet van politie, gemeente, woningbouwcorporaties en buurtbewoners die een whatsapp groep opzetten om elkaar te waarschuwen, is het aantal woninginbraken fors afgenomen. Wij hopen dat het college hier lering uit trekt!

Volg ons op Twitter

Eerstvolgend event


JavaScript draait niet of heeft een fout gerapporteerd.

Komende Eventsokt
23

23-10-2017, 20:00 - 22:30

okt
30

30-10-2017, 20:00 - 22:30

okt
31

31-10-2017, 19:30 - 22:30

nov
1

01-11-2017, 19:30 - 22:00

nov
2

02-11-2017, 19:30 - 22:30

Word lid!ballon

Word vandaag nog lid van de PvdA!

LEES MEER

Nieuwsbrief

Over PvdA AlkmaarDeze website is van de gemeenteraadsfractie van de PvdA in Alkmaar.·Alle artikelen op deze website mogen met bronvermelding worden overgenomen. Wij stellen het op prijs als je ons op de hoogte stelt van het gebruik van deze artikelen. De schrijvers van de artikelen op deze website zijn altijd bereid een toelichting te geven.

U bevindt zich hier: Home Nieuws Veiligheidscijfers vragen om verandering van beleid